Sponsoren

 

 

 

 

 

Kent u dat programma waarbij bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders? En hoe ze dan ontdekken dat ze afstammen van een roemruchte koopvaarder of juist een stel paupers uit Veenhuizen? Op zoek naar hun verborgen verleden.

 

Op 9 maart neemt Mario Broekhuis ons verhalenderwijs mee in het verleden. Een paar rijtuigen en oude foto’s spit hij tot op de draad uit. Is het theater? Is het een lezing? Leren we er iets van? Misschien, misschien niet. “Als ik maar iets van bewondering voor ons erfgoed kan opwekken, dan is mijn missie geslaagd”, zegt Broekhuis zelf.  

 

Mario Broekhuis ontrafelt op vrijwel dezelfde manier het verleden van onze rijtuigen. Een rijtuig is in zijn ogen meer dan een ‘ding van hout en ijzer’: “Het is vooral iets tastbaars van onze eigen, menselijke geschiedenis. Een ding met een menselijk verhaal dus. Het verhaal van de rijtuigbouwer, van de rijtuigschilder, van de boer, de baron of de stalhouder die er mee reed. Mensen die tijden van welvaart en misère, van oorlogen en technische vooruitgang meemaakten.”

 

Broekhuis duikt al ruim een jaar met een tomeloze passie in bevolkingsregisters, gemeentearchieven, handelsregisters en de kranten die in de afgelopen anderhalve eeuw zijn verschenen, op zoek naar de verhalen achter specifiek Nederlandse rijtuigen. Of naar wat een oude foto van bijvoorbeeld een koetsier ons te vertellen heeft. “Ik wil weten, wie was hij, waar reed hij mee, waarom deed hij dat en wat betekende dat? Als je die context weet, wordt zelfs de eenvoudigste kaasbrik iets bijzonders. Ik denk ook dat dit misschien wel de enige manier is om de interesse te wekken van een volgende generatie of op z’n minst enig besef van de waarde van een rijtuig kunnen doorgeven, niet in geld, wel in de voorgeschiedenis. Het vertellen van verhalen dus.”

 

Deze middag kunt u ook genieten van een aantal ponyrijtuigen en een uitgebreide collectie bouw- en ontwerptekeningen van rijtuigen. 

 

Zaterdagmiddag  9 maart 2019

 

De Haverkamp – Stationsstraat 28 - Markelo

 

Programma:

 

 13.00 uur     Inloop

 

 14.00 uur    Verborgen Verleden; door Mario Broekhuis

 

Na afloop is er volop gelegenheid om onder het genot

 

van een drankje bij te praten

 

Ca. 16.00 uur Einde

 

De toegang is gratis

 

 

 

Voor wie op 9 maart niet kan, de verhalen van Mario Broekhuis zijn terug te lezen op

www.hippomobielerfgoed.nl/verhalen

 

Beste menners met mooie authentieke rijtuigen.

 

Bij de redactie en het secretariaat kwam een folder binnen van de werkgroep Historisch Gerei, een onderdeel van de vereniging Stichtse Aanspanning Doorn.

 

In deze folder is uitleg gegeven over het Rijtuigen Certificaat. In deze folder zijn de volgende site’s benoemd om meer informatie te krijgen over de kosten en het verkrijgen van dit certificaat.

 

Hierbij de site’s en of mailadressen en telefoonnummers van contactpersoon voor info over het verkrijgen van het Rijtuigen Certificaat.

 

www.historisch-gerei.nl

 

Contactpersonen:

 

A.J.G. ( Toon ) Wortel

 

Tel. 035-5383917 / 06-28808132

 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

H. (Harm) Huisjes

 

Mobiel: 06-53583064

 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Een succesvol jubileum voor een van s’lands grootste rijtuigritten

Sport & Vrijetijd

TUBBERGEN - Als weggereden uit een ver verleden stroomden afgelopen zondag de authentieke rijtuigen een voor een het terrein van de Eeshof in Tubbergen op voor de jurering. Na de beoordeling was het zover en kon een van de grootste rijtuigritten van Nederland beginnen; de Eschrit. Door de landelijke omgeving van Tubbergen naar Geesteren en weer terug voor het defilé op het Raadhuisplein. De 45 deelnemers doen dienst als rijdend museum van 20e-eeuws erfgoed. 

 

Helaas had de hittegolf van afgelopen week zijn effect op het aantal deelnemers. Van de 59 inschrijvingen vielen er een aantal af door de aanhoudende warmte, waardoor ongeveer 45 deelnemers overbleven. Hoewel de hitte het afgelopen weekend meeviel waren er voldoende maatregelen getroffen, waaronder meer dan tweeduizend liter water bij het startpunt en ook op andere locaties was voldoende water aanwezig.

Als uit een tijdmachine Voldoende drinkwater is niet de enige genomen maatregel om het dierenwelzijn te bevorderen. De paarden worden evengoed gekeurd als de rijtuigen en ook zijn er verkeersregelaars geregeld om zowel de deelnemers als het gewone verkeer te beschermen. “Het welzijn van de paarden is een van onze hoogste prioriteiten”, aldus Henny Wermers, secretaris van de organiserende Stichting Eschrit tubbergen, zij doen dit onder auspiciën van De Twentse Rijtuig- en Arresleevereniging de Koets’nKeerls. . Hij vertelt verder: “Maar we vinden het ook belangrijk om een stukje erfgoed op de weg te houden. Daarom jureren we tevens op authenticiteit van de rijtuigen en de kleding van de koetsiers en zijn bijrijders. Onze deelnemers pluizen tot in detail uit welke kleding en kleuren er in het tijdvak van het rijtuig passen, ongeveer van 1880 tot 1920.” Dat de deelnemers precies weten wat ze aan het doen zijn is te zien, vanuit het publiek kijkt men met bewondering: “Het is net alsof ze met een tijdmachine hiernaar toe zijn gestuurd.” Punten voor het NK De tijdmachine komt helemaal tot uiting bij het defilé op het Raadhuisplein in Tubbergen waar door Opperstalmeester Erik Eshuis per deelnemer een toelichting wordt gegeven. “Anekdotes of verhalen, onze opperspreekstalmeester weet ontzettend veel over de rijtuigen, geschiedenis en nog veel meer. Het defilé is zijn moment om die kennis te delen”, vindt Wermers. Het draait de deelnemers echter niet alleen om het rijdend museum en het plezier, er waren namelijk NK-punten te verdienen voor het tiental deelnemers die zich lieten beoordelen. Het Nederlands kampioenschap van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) vindt dit jaar plaats op 8 september in Baarn. “Maar we doen vooral mee als liefhebbers hoor, anders doe je niet mee”, aldus een van de deelnemers. Ook  Jubilarissen en vrijwilligers: Waar de 25ste editie van de Eschrit op zich al een feestelijke aangelegenheid is, wordt dat gevoel versterkt door een drietal vrijwilligers dat al sinds het begin betrokken is en dus ook het zilveren jubileum mag vieren. Erik Eshuis, voorzitter van de Stichting Eschrit Tubbergen en opperspreekstalmeester, en Harry Engelbertink, die al sinds het begin een mooie route neer zet. Daarnaast is ook “onze EHBO man” Jan van der Wal al 25 jaar betrokken bij de Tubbergse Eschrit.  Het zijn echter niet alleen de jubilarissen die een pluim verdienen. “De vrijwilligers hebben ons ontzettend geholpen, verkeersregelaars maar ook het secretariaat en vele anderen. De voorbereidingen verliepen perfect omdat iedereen wist wat hij moest doen en we elkaar volledig vertrouwen. Iedereen die betrokken is geweest bij de organisatie zijn we ontzettend dankbaar. Ook alle sponsoren die bereid waren om een steentje bij te dragen, waarbij Hoofdsponsor TMZ niet onvermeld mag blijven, fantastisch!” vertelt Wermers enthousiast.

 

Tekst Anouk van Raalte/Bew. HW, foto’s De Koets’nKeerls.

 

Klik hier voor de foto’s

 

 

Twenterit 2018 in Borne

 

Zondag 10 juni was weer de dag van de jaarlijkse Twenterit. Dit jaar waren we weer te gast in Borne, evenals 6 jaar terug.  Het inspan terrein en de

start was bij het agrarisch bedrijf Back aan de Zwartkotteweg in Hertme. Zij waren zo gastvrij hun boerderij en weiland beschikbaar te stellen voor de Twenterit.  Om half zeven zijn de eersten van de organisatie aanwezig om alles in gereedheid te brengen.

 

Rond acht uur kwam de eerste deelnemer binnen, dit was de Hr. Voorn van Sleeuwen uit Sevenum. Hij had overnacht bij hotel Van de Valk en had zijn paarden gestald bij Stal Schreuder in Tubbergen. Dit zijn kennissen van hem uit de tijd dat ze samen als ruiter internationale wedstrijden reden. Al gauw liep het weiland vol en was iedereen druk zijn combinatie rijklaar te maken.

 

Rond negen uur begon de jurering voor de deelnemers die ook gaan voor het NK Authentiek.

 

Dit waren  twee deelnemers, de animo voor het jureren wordt steeds minder.
Toch was er nog een koetsier die zich wou laten jureren om te kijken hoe zijn span ervoor stond, hij wil in de toekomst zijn combinatie wel laten jureren als het hem bevalt.
Om 10:00 uur vertrekken de koetsen voor de rit.

Een hele stoet met Authentieke koetsen en bijpassende kleding.

Je ziet een compleet rijdend museum voorbij komen. Een kleine 40 koetsen vertrekken in volle glorie voor de rit in en om Borne. Zij gaan van Back richting Saasveld, vandaar met een boog naar Hertme. Hier is bij de kerk de sherrystop. Hiervandaan vertrekken ze richting Weleveld dan door via de Oude Biefel naar Borne.

richting Trivium MeulenbeltZorg. Op de parkeerplaats en het terrein ervoor is de middagpauze. Hier worden de deelnemers voorzien van soep en broodjes met yoghurt en fruit.  Tevens sloten hier de 5 menners die het ringsteken in Borne gingen verzorgen zich ook bij de groep aan. Om  de toeschouwers in het dorp bezig te houden was er ringsteken georganiseerd wat ook verzorgd werd door de Koets’n Keerls. Dit was vanaf de middagpauze tot het beging van het defilé.

 

Na de middagpauze vertrekken ze voor de middagrit, deze gaat langs Hertme door richting Zenderen waar ze de Hebbrodweg in gaan. Hier worden de combinaties in volgorde opgesteld voor het defilé.
Na eerst een woordje van welkom geheten door de voorzitter van de Koets’n Keerls door Jan Brandriet, dit kon s’morgens niet door afwezigheid van de geluidsinstallatie. Werden hierna de prijzen uitgereikt door Henk van Amerongen die tevens jurilid was..
Nr:1  Mevr. Voorn van Sleeuwen

 

Nr: 2 Dhr. Akkerman

 

Nr. 3 Aanmoediging prijs voor de Hr. Hazewinkel.
Hierna is er nog een woord van dank uitgesproken door de voorzitter en tevens door de vertegenwoordiger van de BBO of te wel de Bundeling Bornse Ondernemers.

 

Daarna ging de stoet richting centrum Borne waar het defilé werd afgenomen door een vertegenwoordiging van de NVTG, De Koets’n Keerls en de Bornse gemeente.

 

Vanaf het defilé ging de stoet door het hele mooie oude deel van Borne, dat paste heel goed bij de leeftijd van de koetsen, dit gedeelte stamt ongeveer uit de zelfde tijd als de koetsen en misschien nog wel eerder. Van daaruit werd de rondweg overgestoken waarna het richting het startpunt ging, de boerderij van Back. Toen iedereen uitgespannen had en de boel op de as stond werden de nummers ingeleverd en kregen de deelnemers bonnen voor een drankje en een warme hap. Inmiddels was de grote bakpan van Harink opgezet en zat deze vol met pruttelende hamburgers en braadworsten.

 

Nadat iedereen voorzien was van een warme hap en een drankje zag je steeds meer combinaties vertrekken, zodat tegen vijf uur iedereen vertrokken was.

 

Het was een geweldige rit zonder problemen en met heel veel complimenten van de deelnemers, vooral mensen die niet uit de buurt van Twente kwamen.

Klik hier voor de foto's

 

 

 

 

 

 

 

 

Twenterit 2018! Je beleeft de oude tijden……

 

Een rit vol met authentieke koetsen en bijpassende kleding, dat is wat we komende zondag 10 juni in Borne gaan zien. Even terug in de tijd, even naar 1900…. Ongeveer 45 rijtuigen zullen in volle glorie getoond worden aan het publiek, al rijdend. De rit gaat rondom Borne met een defilé om 15 uur in Borne-centrum.

 

Het vertrek van de rit is gepland 10.00 uur vanaf het inspanterrein, agrarisch bedrijf Back aan de Zwartkotteweg in Hertme. De sherrystop is bij de kerk in Hertme. Tijdens de middagpauze worden de koetsen ontvangen op het terrein van Trivium Meulenbeltzorg. In de middagrit is het defilé opgenomen die door het centrum van Borne gaat. Na het defilé rijdt de stoet door het prachtige oud Borne om vervolgens terug te keren naar het inspanterrein.

 

Klik hier voor geschreven route.

 

 

 

Subcategorieën