Sponsoren

 

Twenterit 2018 in Borne

 

Zondag 10 juni was weer de dag van de jaarlijkse Twenterit. Dit jaar waren we weer te gast in Borne, evenals 6 jaar terug.  Het inspan terrein en de

start was bij het agrarisch bedrijf Back aan de Zwartkotteweg in Hertme. Zij waren zo gastvrij hun boerderij en weiland beschikbaar te stellen voor de Twenterit.  Om half zeven zijn de eersten van de organisatie aanwezig om alles in gereedheid te brengen.

 

Rond acht uur kwam de eerste deelnemer binnen, dit was de Hr. Voorn van Sleeuwen uit Sevenum. Hij had overnacht bij hotel Van de Valk en had zijn paarden gestald bij Stal Schreuder in Tubbergen. Dit zijn kennissen van hem uit de tijd dat ze samen als ruiter internationale wedstrijden reden. Al gauw liep het weiland vol en was iedereen druk zijn combinatie rijklaar te maken.

 

Rond negen uur begon de jurering voor de deelnemers die ook gaan voor het NK Authentiek.

 

Dit waren  twee deelnemers, de animo voor het jureren wordt steeds minder.
Toch was er nog een koetsier die zich wou laten jureren om te kijken hoe zijn span ervoor stond, hij wil in de toekomst zijn combinatie wel laten jureren als het hem bevalt.
Om 10:00 uur vertrekken de koetsen voor de rit.

Een hele stoet met Authentieke koetsen en bijpassende kleding.

Je ziet een compleet rijdend museum voorbij komen. Een kleine 40 koetsen vertrekken in volle glorie voor de rit in en om Borne. Zij gaan van Back richting Saasveld, vandaar met een boog naar Hertme. Hier is bij de kerk de sherrystop. Hiervandaan vertrekken ze richting Weleveld dan door via de Oude Biefel naar Borne.

richting Trivium MeulenbeltZorg. Op de parkeerplaats en het terrein ervoor is de middagpauze. Hier worden de deelnemers voorzien van soep en broodjes met yoghurt en fruit.  Tevens sloten hier de 5 menners die het ringsteken in Borne gingen verzorgen zich ook bij de groep aan. Om  de toeschouwers in het dorp bezig te houden was er ringsteken georganiseerd wat ook verzorgd werd door de Koets’n Keerls. Dit was vanaf de middagpauze tot het beging van het defilé.

 

Na de middagpauze vertrekken ze voor de middagrit, deze gaat langs Hertme door richting Zenderen waar ze de Hebbrodweg in gaan. Hier worden de combinaties in volgorde opgesteld voor het defilé.
Na eerst een woordje van welkom geheten door de voorzitter van de Koets’n Keerls door Jan Brandriet, dit kon s’morgens niet door afwezigheid van de geluidsinstallatie. Werden hierna de prijzen uitgereikt door Henk van Amerongen die tevens jurilid was..
Nr:1  Mevr. Voorn van Sleeuwen

 

Nr: 2 Dhr. Akkerman

 

Nr. 3 Aanmoediging prijs voor de Hr. Hazewinkel.
Hierna is er nog een woord van dank uitgesproken door de voorzitter en tevens door de vertegenwoordiger van de BBO of te wel de Bundeling Bornse Ondernemers.

 

Daarna ging de stoet richting centrum Borne waar het defilé werd afgenomen door een vertegenwoordiging van de NVTG, De Koets’n Keerls en de Bornse gemeente.

 

Vanaf het defilé ging de stoet door het hele mooie oude deel van Borne, dat paste heel goed bij de leeftijd van de koetsen, dit gedeelte stamt ongeveer uit de zelfde tijd als de koetsen en misschien nog wel eerder. Van daaruit werd de rondweg overgestoken waarna het richting het startpunt ging, de boerderij van Back. Toen iedereen uitgespannen had en de boel op de as stond werden de nummers ingeleverd en kregen de deelnemers bonnen voor een drankje en een warme hap. Inmiddels was de grote bakpan van Harink opgezet en zat deze vol met pruttelende hamburgers en braadworsten.

 

Nadat iedereen voorzien was van een warme hap en een drankje zag je steeds meer combinaties vertrekken, zodat tegen vijf uur iedereen vertrokken was.

 

Het was een geweldige rit zonder problemen en met heel veel complimenten van de deelnemers, vooral mensen die niet uit de buurt van Twente kwamen.

Klik hier voor de foto's