Sponsoren

 

 

 

 

 

Kent u dat programma waarbij bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders? En hoe ze dan ontdekken dat ze afstammen van een roemruchte koopvaarder of juist een stel paupers uit Veenhuizen? Op zoek naar hun verborgen verleden.

 

Op 9 maart neemt Mario Broekhuis ons verhalenderwijs mee in het verleden. Een paar rijtuigen en oude foto’s spit hij tot op de draad uit. Is het theater? Is het een lezing? Leren we er iets van? Misschien, misschien niet. “Als ik maar iets van bewondering voor ons erfgoed kan opwekken, dan is mijn missie geslaagd”, zegt Broekhuis zelf.  

 

Mario Broekhuis ontrafelt op vrijwel dezelfde manier het verleden van onze rijtuigen. Een rijtuig is in zijn ogen meer dan een ‘ding van hout en ijzer’: “Het is vooral iets tastbaars van onze eigen, menselijke geschiedenis. Een ding met een menselijk verhaal dus. Het verhaal van de rijtuigbouwer, van de rijtuigschilder, van de boer, de baron of de stalhouder die er mee reed. Mensen die tijden van welvaart en misère, van oorlogen en technische vooruitgang meemaakten.”

 

Broekhuis duikt al ruim een jaar met een tomeloze passie in bevolkingsregisters, gemeentearchieven, handelsregisters en de kranten die in de afgelopen anderhalve eeuw zijn verschenen, op zoek naar de verhalen achter specifiek Nederlandse rijtuigen. Of naar wat een oude foto van bijvoorbeeld een koetsier ons te vertellen heeft. “Ik wil weten, wie was hij, waar reed hij mee, waarom deed hij dat en wat betekende dat? Als je die context weet, wordt zelfs de eenvoudigste kaasbrik iets bijzonders. Ik denk ook dat dit misschien wel de enige manier is om de interesse te wekken van een volgende generatie of op z’n minst enig besef van de waarde van een rijtuig kunnen doorgeven, niet in geld, wel in de voorgeschiedenis. Het vertellen van verhalen dus.”

 

Deze middag kunt u ook genieten van een aantal ponyrijtuigen en een uitgebreide collectie bouw- en ontwerptekeningen van rijtuigen. 

 

Zaterdagmiddag  9 maart 2019

 

De Haverkamp – Stationsstraat 28 - Markelo

 

Programma:

 

 13.00 uur     Inloop

 

 14.00 uur    Verborgen Verleden; door Mario Broekhuis

 

Na afloop is er volop gelegenheid om onder het genot

 

van een drankje bij te praten

 

Ca. 16.00 uur Einde

 

De toegang is gratis

 

 

 

Voor wie op 9 maart niet kan, de verhalen van Mario Broekhuis zijn terug te lezen op

www.hippomobielerfgoed.nl/verhalen