Sponsoren

omnibus.jpgDe naamgeving van dit rijtuig is afkomstig van het Latijns Omnibus, dat letterlijk “ voor allen” betekent.
De familie-omnibus was een particulier rijtuig, dat in Engeland ook wel “Private-omnibus“ werd genoemd en als men ermee naar de opera ging kreeg het zelfs de naam “Opera-bus”.

De zwaardere typen konden met 3 paarden naast elkaar gereden worden en was er duidelijk in voorzien, doordat de rijtuigbouwer een aanpassing maakte voor 2 disselbomen.

Rond het midden van de 19de eeuw werd dit rijtuig voor het eerst gebruikt in Engeland en werd het ook in Europa een geliefd rijtuig op buitenplaatsen en bij hoteliers. De gesloten omnibus werd vaak gebruikt om de gasten met hun bagage van de trein te halen, indien de gasten met een luxe dienstrijtuig werden opgehaald, dan werd de omnibus gebruikt voor het vervoer van de bedienden en de bagage. Soms werd dit rijtuig ook gebruikt voor sportieve doeleinden, zoals een bezoek aan de renbaan en kon men op de “Roof-seat” de races volgen en bij slecht weer kon men binnenin plaatsnemen; een rijtuig dus voor meerdere doeleinden geschikt, waardoor het ook heden ten dage een geliefd rijtuig is.
Door de imperial op het dak kon men koffers en andere reisbenodigdheden meenemen.
Bij mooi weer zat de familie tijdens de reis op het dak en het personeel binnenin en bij slecht weer werd er gewisseld, zo werd de uitdrukking:”Je kunt voor mij het dak op” wellicht geboren.