Sponsoren

Zaterdagmiddag 9 maart kwamen ca. 70 liefhebbers van onze gemeenschappelijke hobby samen in De Haverkamp in Markelo.

 

Dit jaar waren als decoratie  een viertal ponyrijtuigen opgesteld. Daarnaast werd een grote collectie historisch ontwerp- en bouwtekeningen van boerenwagens, sleeën en rijtuigen getoond.  

 

Terwijl  het buiten stormachtig was en regen met bakken naar beneden viel trakteerde Mario Broekhuis de toehoorders op een enthousiast verhaal  met als titel ’Verborgen verleden’. Dwars door de eeuwen, sociale lagen en omgeving  heen reeg hij kleurrijke anekdotes over  rijtuigen, koetsiers, buitenplaatsen en bewoners tot een fraai ingekleurd verhaal. Duidelijk kwam hierin naar voren zijn passie voor historisch onderzoek.

 

Na afloop werd met een borreltje in de hand nog uitgebreid bijgepraat. Kortom een geslaagde en bovenal gezellige middag!

Elisabeth Hassink

 

 

 

 

 

 

Kent u dat programma waarbij bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders? En hoe ze dan ontdekken dat ze afstammen van een roemruchte koopvaarder of juist een stel paupers uit Veenhuizen? Op zoek naar hun verborgen verleden.

 

Op 9 maart neemt Mario Broekhuis ons verhalenderwijs mee in het verleden. Een paar rijtuigen en oude foto’s spit hij tot op de draad uit. Is het theater? Is het een lezing? Leren we er iets van? Misschien, misschien niet. “Als ik maar iets van bewondering voor ons erfgoed kan opwekken, dan is mijn missie geslaagd”, zegt Broekhuis zelf.  

 

Mario Broekhuis ontrafelt op vrijwel dezelfde manier het verleden van onze rijtuigen. Een rijtuig is in zijn ogen meer dan een ‘ding van hout en ijzer’: “Het is vooral iets tastbaars van onze eigen, menselijke geschiedenis. Een ding met een menselijk verhaal dus. Het verhaal van de rijtuigbouwer, van de rijtuigschilder, van de boer, de baron of de stalhouder die er mee reed. Mensen die tijden van welvaart en misère, van oorlogen en technische vooruitgang meemaakten.”

 

Broekhuis duikt al ruim een jaar met een tomeloze passie in bevolkingsregisters, gemeentearchieven, handelsregisters en de kranten die in de afgelopen anderhalve eeuw zijn verschenen, op zoek naar de verhalen achter specifiek Nederlandse rijtuigen. Of naar wat een oude foto van bijvoorbeeld een koetsier ons te vertellen heeft. “Ik wil weten, wie was hij, waar reed hij mee, waarom deed hij dat en wat betekende dat? Als je die context weet, wordt zelfs de eenvoudigste kaasbrik iets bijzonders. Ik denk ook dat dit misschien wel de enige manier is om de interesse te wekken van een volgende generatie of op z’n minst enig besef van de waarde van een rijtuig kunnen doorgeven, niet in geld, wel in de voorgeschiedenis. Het vertellen van verhalen dus.”

 

Deze middag kunt u ook genieten van een aantal ponyrijtuigen en een uitgebreide collectie bouw- en ontwerptekeningen van rijtuigen. 

 

Zaterdagmiddag  9 maart 2019

 

De Haverkamp – Stationsstraat 28 - Markelo

 

Programma:

 

 13.00 uur     Inloop

 

 14.00 uur    Verborgen Verleden; door Mario Broekhuis

 

Na afloop is er volop gelegenheid om onder het genot

 

van een drankje bij te praten

 

Ca. 16.00 uur Einde

 

De toegang is gratis

 

 

 

Voor wie op 9 maart niet kan, de verhalen van Mario Broekhuis zijn terug te lezen op

www.hippomobielerfgoed.nl/verhalen

 

Beste menners met mooie authentieke rijtuigen.

 

Bij de redactie en het secretariaat kwam een folder binnen van de werkgroep Historisch Gerei, een onderdeel van de vereniging Stichtse Aanspanning Doorn.

 

In deze folder is uitleg gegeven over het Rijtuigen Certificaat. In deze folder zijn de volgende site’s benoemd om meer informatie te krijgen over de kosten en het verkrijgen van dit certificaat.

 

Hierbij de site’s en of mailadressen en telefoonnummers van contactpersoon voor info over het verkrijgen van het Rijtuigen Certificaat.

 

www.historisch-gerei.nl

 

Contactpersonen:

 

A.J.G. ( Toon ) Wortel

 

Tel. 035-5383917 / 06-28808132

 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

H. (Harm) Huisjes

 

Mobiel: 06-53583064

 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Een succesvol jubileum voor een van s’lands grootste rijtuigritten

Sport & Vrijetijd

TUBBERGEN - Als weggereden uit een ver verleden stroomden afgelopen zondag de authentieke rijtuigen een voor een het terrein van de Eeshof in Tubbergen op voor de jurering. Na de beoordeling was het zover en kon een van de grootste rijtuigritten van Nederland beginnen; de Eschrit. Door de landelijke omgeving van Tubbergen naar Geesteren en weer terug voor het defilé op het Raadhuisplein. De 45 deelnemers doen dienst als rijdend museum van 20e-eeuws erfgoed. 

 

Helaas had de hittegolf van afgelopen week zijn effect op het aantal deelnemers. Van de 59 inschrijvingen vielen er een aantal af door de aanhoudende warmte, waardoor ongeveer 45 deelnemers overbleven. Hoewel de hitte het afgelopen weekend meeviel waren er voldoende maatregelen getroffen, waaronder meer dan tweeduizend liter water bij het startpunt en ook op andere locaties was voldoende water aanwezig.

Als uit een tijdmachine Voldoende drinkwater is niet de enige genomen maatregel om het dierenwelzijn te bevorderen. De paarden worden evengoed gekeurd als de rijtuigen en ook zijn er verkeersregelaars geregeld om zowel de deelnemers als het gewone verkeer te beschermen. “Het welzijn van de paarden is een van onze hoogste prioriteiten”, aldus Henny Wermers, secretaris van de organiserende Stichting Eschrit tubbergen, zij doen dit onder auspiciën van De Twentse Rijtuig- en Arresleevereniging de Koets’nKeerls. . Hij vertelt verder: “Maar we vinden het ook belangrijk om een stukje erfgoed op de weg te houden. Daarom jureren we tevens op authenticiteit van de rijtuigen en de kleding van de koetsiers en zijn bijrijders. Onze deelnemers pluizen tot in detail uit welke kleding en kleuren er in het tijdvak van het rijtuig passen, ongeveer van 1880 tot 1920.” Dat de deelnemers precies weten wat ze aan het doen zijn is te zien, vanuit het publiek kijkt men met bewondering: “Het is net alsof ze met een tijdmachine hiernaar toe zijn gestuurd.” Punten voor het NK De tijdmachine komt helemaal tot uiting bij het defilé op het Raadhuisplein in Tubbergen waar door Opperstalmeester Erik Eshuis per deelnemer een toelichting wordt gegeven. “Anekdotes of verhalen, onze opperspreekstalmeester weet ontzettend veel over de rijtuigen, geschiedenis en nog veel meer. Het defilé is zijn moment om die kennis te delen”, vindt Wermers. Het draait de deelnemers echter niet alleen om het rijdend museum en het plezier, er waren namelijk NK-punten te verdienen voor het tiental deelnemers die zich lieten beoordelen. Het Nederlands kampioenschap van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) vindt dit jaar plaats op 8 september in Baarn. “Maar we doen vooral mee als liefhebbers hoor, anders doe je niet mee”, aldus een van de deelnemers. Ook  Jubilarissen en vrijwilligers: Waar de 25ste editie van de Eschrit op zich al een feestelijke aangelegenheid is, wordt dat gevoel versterkt door een drietal vrijwilligers dat al sinds het begin betrokken is en dus ook het zilveren jubileum mag vieren. Erik Eshuis, voorzitter van de Stichting Eschrit Tubbergen en opperspreekstalmeester, en Harry Engelbertink, die al sinds het begin een mooie route neer zet. Daarnaast is ook “onze EHBO man” Jan van der Wal al 25 jaar betrokken bij de Tubbergse Eschrit.  Het zijn echter niet alleen de jubilarissen die een pluim verdienen. “De vrijwilligers hebben ons ontzettend geholpen, verkeersregelaars maar ook het secretariaat en vele anderen. De voorbereidingen verliepen perfect omdat iedereen wist wat hij moest doen en we elkaar volledig vertrouwen. Iedereen die betrokken is geweest bij de organisatie zijn we ontzettend dankbaar. Ook alle sponsoren die bereid waren om een steentje bij te dragen, waarbij Hoofdsponsor TMZ niet onvermeld mag blijven, fantastisch!” vertelt Wermers enthousiast.

 

Tekst Anouk van Raalte/Bew. HW, foto’s De Koets’nKeerls.

 

Klik hier voor de foto’s

 

Subcategorieën