Sponsoren

LOOMANS,

VAN BOEFJE TOT EXPORTEUR

 

Loomans was een grote naam in de tuigpaardwereld van de jaren ’20 en ‘30. Vanwege de tuigen en de showwagens. Antoon Loomans leerde de Nederlanders hoe een concours-aanspanning hoorde te zijn. Deze Nijmeegse zadelmaker bracht het van boefje tot exporteur. De naam Loomans of ‘looimans’ is terug te leiden naar het ambacht van de leerlooierij, dat in het begin van de 19e eeuw opbloeide in de omgeving van Breda.

 

 

Op de NVTG verenigingsmiddag, zaterdag 14 maart zal Mario Broekhuis komen vertellen over de kleurrijke historie van deze Brabantse zadel- en tuigenmakerij. Aan de hand van beelden en anekdotes zal hij de middag verder vullen met verhalen over de firma Bouwman en komen ook een aantal Nederlandse rijtuig-fabrikanten aan bod. Ook zullen er ook bijpassende rijtuigen en tuigen te bezichtigen zijn.

 

Broekhuis duikt met een tomeloze passie in bevolkingsregisters, gemeentearchieven, handelsregisters en de kranten die in de afgelopen anderhalve eeuw zijn verschenen, op zoek naar de verhalen. Voor wie meer wil lezen, de verhalen van Mario Broekhuis zijn terug te lezen op www.hippomobielerfgoed.nl/verhalen

Zaterdagmiddag 14 maart 2019

De Haverkamp – Stationsstraat 28 - Markelo

Programma:

 13.00 uur     Inloop

 14.00 uur     Welkom door de voorzitter van de NVTG

 14.10 uur     Presentatie door Mario Broekhuis

 Na afloop is er volop gelegenheid om onder het genot van een drankje bij te   praten

 Ca. 16.00 uur Einde

Deze middag wordt u aangeboden door de NVTG.